zdjęcie

Oliwki

Większość oliwek dostępnych w sklepach jest peklowana za pomocą związków chemicznych i sody kaustycznej (NaOH). Nasze zielone oliwki organiczne, aby były chrupiące i soczyste, tradycyjnie są peklowane jedynie w źródlanej wodzie 

Oliwki

 

przez okres 9 miesięcy. Przyrządzone zgodnie z naturą w sposób przyjazny dla środowiska i dający im niezrównaną czystość. Sposób ten znany był już w starożytnej Grecji i w przypadku naszych oliwek jest stosowany do dzisiaj. Dzięki temu oliwki są bogate w olejki oraz substancje odżywcze, zdrowe dla serca i stanowią wyjątkowo smaczną przekąskę.oraz morskiej soli 

Oliwki należy peklować w celu pozbycia się gorzkich glukozydów wytwarzających olej. Znane są trzy główne metody postępowania, najczęściej stosowane przez producentów:
1) peklowanie suche polegające na zanurzeniu oliwek w soli do momentu, gdy sól zastąpi glukozydy;
2) peklowanie mokre polegające na nasączeniu oliwek przez okres miesiąca 18% roztworem słonej wody;
3) najbardziej powszechną i najszybszą metodą jest zanurzenie oliwek w sodzie kaustycznej lub ługu. Soda kaustyczna jest tak mocna, że glukozydy znikają w ciągu doby. Następnie oliwki są moczone w solance w celu usunięcia sody kaustycznej. Technika jest często określana jako „peklowanie po hiszpańsku”.

OliwkiPomimo, iż rozróżnia się około 800 typów drzewek oliwnych, to na wszystkich wyrastają zielone oliwki. Dopiero w miarę dojrzewania przybierają one kolor purpurowo-czarny lecz wymaga to czasu. Znacznie łatwiej jest zmienić kolor oliwek z zielonych na czarne poprzez przemywanie ich wodą utlenioną (oxidized water) lub wodą natlenioną (oxigenated water). Niestety po ich wyjęciu z wody kolor zielony powraca. Producenci w celu zachowania ciemnej barwy również sięgają po związki chemiczne i stosują glukonian żelaza (mieszanina żelaza i glukozy – E579). Następnym razem, kiedy spróbujecie Państwo nienaturalnie czarnej oliwki, oczywiście jeśli nadal będziecie mieli na to ochotę, delikatnie sprawdźcie, czy wyczuwalny jest posmak detergentu…

Przemysłowe sposoby peklowania i obróbki oliwek oprócz tego, że pozbawiają ich naturalnego smaku, powodują również utratę większości ich właściwości zdrowotnych. Nasze zielone oliwki peklowane w tradycyjny sposób zachowują wszystkie swoje dobroczynne właściwości i oferują niezmieniony, naturalny smak i aromat. Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie oraz Uniwersytetu w Barcelonie wykazali, że kuracja kwasem C30H48O4 otrzymywanym ze skórek oliwek, wykazuje silne działanie antyrakowe i może wspomagać terapię antynowotworową. Oliwki

Drugim rodzajem oliwek, które chcielibyśmy Państwu szczególnie polecić,są oliwki Kalamata.  Uważne są przez wielu za najlepszą odmianę oliwek na świecie. Rzeczywiście piękny, naturalny ciemnofioletowy kolor, kształt migdałów oraz smak ich delikatnego miąższu wyróżniają je spośród innych odmian. Pochodzą z okolic Kalamaty i Sparty na Peloponezie. Testowaliśmy oliwki wielu producentów ale zwłaszcza jeden przypadł nam do gustu. Mamy nadzieję, że Państwo również podzielą nasze zdanie. Produkt ten zdobył wyróżnienie Great Taste w Londynie.

Miło nam poinformować, że nasze Zielone Oliwki BIO zdobyły wyróżnienie w konkursie na Najlepszy Produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii podczas targów Horeca Gastrofood 2013 w Krakowie.

Oliwki HORECA

   Przejdź do sklepu